Varberg

Strejk i Varbergs hamn

Transportarbetareförbundet har idag beslutat att varsla om strejk i hamnarna i Varberg, Tjörn och Stockholm från och med den 13 juni. Varslet är en motåtgärd eftersom Transport anser att de tre hamnarna har brutit mot den pågående blockaden mot övertidsarbete och nyanställningar.

Patrik Markusson är f d klubbordförande för Transport i Varbergs hamn, Han tycker att hamnledningen får bära ett stort ansvar för att konflikten nu trappas upp.

– Vi har varnat vd:n två gånger för om man gör ovänlig handling så riskerar den hamnen att bli först uttagen i konflikt om det trappas upp ett steg. Den här strategin som ledningen valt blir tung för dem.

De så kallade blixtgubbarna eller extrahamnarbetarna är i formell mening inte anställda utan blir så att säga nyanställda varje gång de kallas in, vilket gjordes i veckan efter att blockaden mot nyanställningar trädde i kraft. Vilket Transportfacket både påpekade och protesterade emot. Nu varslar man därför om strejk i hamnen i Varberg samt hamnen i Stockholm och Wallhamn på Tjörn, som också kallat in extra hamnarbetare som inte är fackligt anslutna i Transport eller Hamnarbetareförbundet.

På frågan om inte vd:n för Terminal West, Torbjörn Wedebrand, idag ångrar sig svarar han så här.

– Det kan ju vara lätt att säga ja på det, men vi har ju våra kunder att tänka på i allra första hand och det är det som är prioritet ett för oss.

Arbetsgivarparten, Sveriges Hamnar, kommenterar så här i ett pressmeddelande:

– Transports åtgärd kommer, om den träder i kraft, att åsamka hamnarna, deras kunder, och allmänheten stor skada. Det säger Peter Jeppsson, vd för Sveriges Hamnar och TransportGruppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista