Halland

Besvikelsen stor bland sjuksköterskorna

Besvikelsen är idag stor bland sjuksköterskorna över den nya lönen. Efter sex veckors strejk får de bara en halv procents påslag. På avdelning 71 på Länssjukhuset i Halmstad tror sköterskorna att det dåliga påslaget kommer att medföra medlemsras för facket.

Niklas Johansson är en av dom som nu överväger att lämna fackförbundet.

– Jag har helt tappat förtroendet. Jag tror inte att det blir så mycket mer än de här fyra procenten som är sagt även i de lokala avtalen. Man kommer att nöja sig och de kommer nog inte att ge mer än så.

Niklas Johansson kommer att invänta de lokala förhandlingarna men om han inte blir nöjd då kommer han att överväga att gå ur facket. Och han tror att det är fler som tänker likadant.

Sjuksköterskorna på avdelning 71 tror att facket kommer att få ett medlemsras eftersom det nya påslaget enligt dem är löjligt dåligt. Nu inväntar sjuksköterskorna de lokala löneförhandlingarna. Men ingen av de Radio Halland talade med hade särskilt höga förväntningar.

Trots att Landstinget Halland är ett av de rikaste landstingen i landet har sjuksköterskorna här bland de lägsta lönerna. Det förklarar sjuksköterskorna själva med att Halland rent geografiskt är så pass attraktivt att landstinget inte behöver locka hit arbetskraft med högre löner.

– De lockar med salta hav och solen och att folk vill komma till Halland och jobba. Jag tror man resonerar att det finns sjuksköterskor som vill jobba på västkusten så man behöver inte ge dem högre lön, säger Niklas Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista