Halland

Över 1000 operationer har ställts in

Nu börjar arbetet med att komma ikapp med de köer som hopat sig under strejken. Något som kommer att ta lång tid enligt Varbergs sjukhuschef Kristina Wallentin.

– Det är drygt 1000 operationer och ungefär 7000 undersökningar och andra behandlingar som har ställts in, säger Kristina Wallentin.

Följderna av strejken är att det kommer krävas rejäla insatser av vårdens organisationer, för att komma ikapp det arbete som har hopat sig på hög under strejken, säger Kristina Wallentin.

– Vi har klarat patientsäkerheten för de patienter som har behövt vård. Akuta och livshotande tillstånd har naturligtvis tagits om hand, men det är alla de patienterna som kan vänta utan att det är direkt hälsofarligt som får längre väntetider, längre tid av smärta, längre tid av sjukskrivning osv. Vi behöver ta ett riktigt nappatag under hösten för att komma ikapp innan året är slut.

För att jobba ikapp köerna som har uppstått under konflikten kommer vården att samarbeta med lokala aktörer i form av privata entreprenörer i Halland och även i andra landsting.

Något som ytterligare fördröjer återhämtningen är sommarsemestrarna, säger Kristina Wallentin.

– Så fort semesterperioden är över måste vi gå upp kraftigt i kapacitet. Vi behöver hitta system där vi utnyttjar all kapacitet vi har på ett gemensamt sätt. Det innebär i praktiken att patienter kan behöva åka mellan våra olika operationsavdelningar och sjukhus. Allt för att försöka komma ikapp och ta ner väntetiderna så fort det går.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista