Halland

Gubbslem vanligare i insjöar

Algen gubbslem blir allt vanligare i våra insjöar. Det har forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet sett när de studerat mindre och mörka sjöar.

När temperaturen höjs i och med klimatförändringarna så lossar isen på insjöarna tidigare på året. Det gör att avrinningen ökar och bruna ämnen från exempelvis bark och mossa rinner ut i sjöarna, som blir allt mörkare.

Och just mörka sjöar gillas av gubbslemmet, som när det dyker upp i en insjö, nästan helt tar över. Det berättar Gesa Weyhenmeyer, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet:

– Gubbslem är väldigt speciellt eftersom det tar upp 98 procent av biomassan. Då får vi en jättestor biomassa av en algart och det påverkar hela ekosystemet.

Gubbslem är en alg med små simspröt som skjuter ut slemtrådar. Badar du i en sjö där det finns gubbslem, blir du slemmig på kroppen. Vid stora blomningar kan den här algen ge allergiska reaktioner i form av röda, irriterande utslag, därför ska man helst undvika att bada när det finns mycket av den här algen i sjön.

Men enligt Gesa Weyhenmeyer, är det inte troligt att man ens vill bada i sjöar där det kan finnas gubbslem.

– Det är framförallt i små skogsjöar med brunt vatten som det förekommer och där är det inte så vanligt att folk badar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista