Halland

Sänkta straff för människorov

Hovrätten för västra Sverige sänker straffet till fem års fängelse för de två män som i mars dömdes till åtta år för bland annat människorov av tingsrätten i Varberg.

Hovrätten följer i stort tingsrättens bedömning av vad som skett i offrets hus men bedömer ändå inte gärningarna mot den kidnappade mannen som lika allvarliga som tingsrätten gjorde, och därför sänks straffet.

Visserligen har de båda männen, en 40-åring från Varbergs kommun och en 37-åring från Falkenberg, gjort sig skyldiga till människorov av allvarlig art, slår Hovrätten fast.

Men eftersom Varbergsbon trots allt inte fått livshotande eller mycket allvarliga skador så sänker hovrätten straffet till fem års fängelse.

Det var i början av december som människorovet ägde rum.

De dömda spände fast offret på en arbetsbänk, injicerade honom med narkotika och förmådde honom att skriva över en bil, en motorcykel och en åkgräsklippare till dem.

Båda de dömda männen ville att hovrätten skulle ogilla åtalet om människorov, men själva brottsrubriceringen står alltså fast.

Rapporterade Henrik Martinell. Skadeståndet till offret blir detsamma som i hovrätten. Mannen tillerkänns 110 700 kronor, varav 100 000 gäller kränkning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista