Halland

Regnbrist hotar lantbruket

Något regn har inte fallit över över Halland sedan början av maj. Samtidigt står tillväxten på vallarna stilla och vattenflödena i Hallands vattendrag är lägre än normalt för årstiden.

Ingemar Nilsson är lantbrukare på Dömestorps gård.

– Jag försöker rädda grödan med mina bevattningsmaskiner. Jag har prioriterat höstvete och vall.

Odlingsområdena med lätta sandjordar drabbas värst av torkan, eftersom dom jordarna innehåller mindre mängder vatten.

Rolf Lindholm är växtodlingsrådgivare vid VÄXA Halland, han säger att det börjar bli bekymmersamt för lantbrukarna, och man funderar över vilka skiften man ska vattna eller vilka grödor man ska prioritera framför andra.

– Höstsäde och vall, potatisen har ju inte kommit så långt än men om några veckor kommer även den att behöva vatten.

För potatisen är läget ganska lugnt än så länge, säger Ingemar Nilsson, men potatisen är den av hans grödor som påverkas mest av torkan och samtidigt är mest värdefull.

– Jag får inte missa potatisen. Kommer vi in i knölsättningsperiod och det inte finns något vatten i fältet så måste jag vattna annars fördärvar jag hela potatisskörden.

Hittills har Halland fått 27 millimeter regn i maj. Alltså mer än den rekordtorra majmånaden 1947, när det bara föll 1 millimeter regn över Halmstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".