Halland

Frivilligförsvaret påverkas också av sparplaner

När försvaret på nytt tvingas spara så påverkas också den mer anonyma frivilliga delen av försvaret. På sikt berörs en resurs som kan användas vid olika katastrofer och olyckor.

Det framkom när den utredare som just nu granskar frivilligförsvaret besökte Halmstad på söndagen.

Ordförande Henrik Landerholm är orolig för framtiden.

– Minskar försvarsmakten sin närvaro så minskar också våra möjligheter att stötta dem, säger han.

Den frivilliga försvarsverksamheten stöttar det militära försvaret med olika specialfunktioner - det kan vara tolkar, fältpostpersonal eller kriskommunikatörer.

Staten ger ekonomiskt stöd - men när den vanliga försvarsmakten sparar - så måste även frivilligförsvaret anpassa sig och ändra inriktning. Och visst kan det bli nedskärningar säger Björn Körlof, som utreder frivilligförsvaret på regeringens uppdrag.

– Verksamheter som inte upplevs som nödvändiga är förstås möjliga att lägga ned. Men det finns andra behov som samhället behöver hjälp med som klimatförändringarna, terrorism och organiserad brottslighet till exempel. Och där kan frivillig-organisationen vara ett stöd, säger han.

Hemvärnet - vars utbildningsverksamhet i Halmstad kan vara hotad - ingår i den vanliga försvarsmakten men samarbetar med frivilligförsvaret - de måste nu bestämma sig för vad de vill - annars blir det för sent befarar hemvärnets högste chef Roland Ekenberg:

_ Hemvärnet måste också jobba med sin utveckling för att passa in i det försvar vi är på väg in i, säger han till SR Halland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista