KUNGSBACKA

Oro för förändringar i färdtjänsten

Funktionshindrade i Kungsbacka får snart nya regler för färdtjänsten, som liknar dem som redan gäller i resten av Halland. Det innebär att väntetider för att samåka kan bli längre, och att korta resor kan bli upp till dubbelt så dyra.

Marianne Westergren i Synskadades förening i Kungsbacka är oroad över vad de nya reglerna får för konsekvenser.

– Det är många som har lagt av sin verksamhet, av de synskadade ner i länet där de har såna långa samordningstider. Därför att de orkar inte. Så det är jag mycket rädd för att det ska bli så i Kungsbacka också.

Att man väljer för att stanna hemma istället för man inte orkar stå och vänta?

– Ja. Man vågar inte. Man vågar inte stå ensam ute nånstans och vänta, säger Marianne Westergren.

Politikerna i nämnden för teknik har visserligen kortat ner den väntetid som man får vara beredd att acceptera när man åker färdtjänst i Kungsbacka efter årsskiftet, men fortfarande är den här samordningstiden längre än vad de synskadade ville gå med på.

Marianne Westergren är också bekymrad över att de korta resorna blir såpass mycket dyrare för dem som bor utanför Kungsbacka stad. I dag betalar hon cirka 45 kronor fram och tillbaka. Efter nyår mer än det dubbla.

Men det finns ljuspunkter också. Om beslutet står sig även i kommunfullmäktige så får funktionshindrade resa obegränsat med färdtjänsten efter nyår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista