HALLAND

Höga bränslepriser slår mot företag

De höga bensin- och dieselpriserna börjar märkas rejält ute på företagen i Halland. Just nu cirkulerar både e-post och sms bland företagare om att bojkotta Preem och OKQ8 i ett försök att få sänkta bensinpriser.

Rörläggaren Janne Herlevsson i Skottorp använder dagligen bil för att ta sig till sina kunder. Han tycker att bojkotten är bra.

– Det är vettigt. Det är ett försök i alla fall, säger Janne Herlevsson.

Vad säger du om att bensinpriset är uppe i över 14 kronor?

– Det är inte alls bra. Vi får aldrig myndigheterna att pruta på sina avgifter.

Företagare drabbas hårt
Både e-post och sms, som uppmanar till bojkott av stora bensinbolag, cirkulerar bland företagare. Snickare, elektriker och rörläggare är några av de företagare som drabbas hårt av de höjda bensin- och dieselpriserna eftersom de måste åka bil till sina kunder.

Rikard Hanson, vd för Oscar Hansson VVS AB i Halmstad, säger att företagets bränslekostnader ökat med 40 procent på ett halvår. Dessutom vill personalen ha kompensation för sina ökade drivmedelskostnader i tjänsten.

En ren förlust
För anställda med förmånsbil ligger det skattefria avdraget i dag på 9,50 kronor per mil. En ren förlust eftersom dieseln kostar över 14 kronor per liter. I det långa perspektivet måste företagen se över hur de kan få ner sin bränsleförbrukning,

– På kort sikt är det konsumenterna som får betala, säger företagaren Janne Herlevsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista