"Nära gränsen till ett bevattningsförbud"

Halmstad och Kungsbacka kommuner uppmanar nu sina invånare till att vara sparsamma med det kommunala vattnet. Torkan och värmen i maj har gjort att läget är ansträngt. Men än så länge har man inte behövt ta till något bevattningsförbud.

– Däremot kommer vi att gå ut med en vädjan om att folk ska visa återhållsamhet, säger Halmstad Kommuns vatten- och avloppschef Lennart Lorick.

Innebär det att det är vattenbrist i kommunen?

– Vi klarar vattenförsörjningen än så länge, men det är hårt ansträngt. Vi utnyttjar alla resurser vi har.

Va-chefen i Kungsbacka kommun Anders Jansson säger att deras uppmaning främst går ut på att inte vattna gräsmattorna med slang eller spridare.

- Det ser vi, att vattenförbrukningen ökar väldigt mycket på kvällar och helger när folk är hemma och en stor orsak är vattenspridarna på gräsmattorna, säger Anders Jansson.

Uppmaningen gäller tills vidare och innebär även att man inte ska fylla bassänger och pooler, tvätta bilen, använda högtryckstvättar och liknande.

Gränsen är nära
I Halmstad säger Lennart Lorick att även om kommunen bara gått ut med en vädjan, vill han göra allmänheten medveten om att gränsen till ett bevattningsförbud är nära.

– Vi tål inte speciellt mycket till i ökad förbrukning. Vi har relativt stora reservoarer och det innebär att enskilda dygn klarar vi av en högre vattenförbrukning, men blir det långa perioder med väldigt hög förbrukning fixar vi det inte ens med hjälp av våra reservoarer.

Även i Kungsbacka kommun är man nära ett bevattningsförbud.

Just nu producerar kommunen dubbelt så mycket vatten som nomalt och ligger därmed på maxkapacitet i ledningsnätet.

- Det finns inte mycket mer vatten att ta ut. Om inte uppmaningen efterföljs så kan det bli bevattningsförbud längre fram, säger va-chef Anders Jansson.

Risken finns annars att man vid en brand inte har tillräckligt med släckvatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista