HALLAND

Fortsatt ljust på den halländska arbetsmarknaden

Konjunkturen är fortsatt stark i Halland, likaså efterfrågan på arbetskraft. Arbetsförmedlingens vårprognos för länet under 2008, visar att Halland behåller sin position med ett av landets högsta sysselsättningstal.

I våras såg arbetsförmedlingen att antalet inkomna jobb minskat något, men nu ser de en tydlig ökning.

Arbetsförmedlingens utredare Peter Nofors säger att han ser mycket positivt på framtiden.

– Det har varit väldigt bra arbetsmarknad i Halland. Vi har fått många jobb och det kommer att fortsätta på samma sätt framöver.

Jobben finns framförallt i de små och medelstora företagen.

– Det är där man expanderar och det är där man ska söka jobben om man vill ha dem framöver.

Bristen på arbetskraft inom vissa områden är fortsatt det största problemet på länets arbetsmarknad. Efterfrågan på kvalificerad arbetskraft inom verkstadsindustrin ökar.

– Orosmolnen vi ser framöver det är att det blir väldigt stor brist på en del kvalificerad arbetskraft. Det är de i verkstadsindustrin, men det kan också vara kvalificerade säljare och en del inom offentlig sektor där man har svårt att hitta läkarsekreterare eller läkare. Det kan i vissa fall hämma utvecklingen och konjunkturen i länet, säger Peter Nofors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista