Halland

Examen kostar mer än skjortan

Studentfirandet kostar så mycket idag att vissa familjer måste ta lån för att kunna delta i alla aktiviteter som numera hör till studentexamen. Det säger säger elever och lärare som Radio Halland talat med.

– Ingen vågar säga att de inte har råd att delta, utan de skyller på annat och kanske åker bort, säger en elev vid Falkenbergs gymnasium.

Enligt dem kostar alla fester och middagar veckorna innan mellan 2 000 och 5 000 kronor. Själva studentmössan kostar numera 500 kronor och studentkläderna mellan 2 000 och 3 000 kronor. Då är skor och smink inkluderat.

Men det som kostar mest är studentbalen. De flesta ger mellan 2 000 och 4 000 kronor för sin klänning. Men det finns de som lägger 7 000 kronor på sin festblåsa.

Totalt kostar hela studentjippot mellan 10 000 och 15 000 kronor per student. Och en som märkt att studentfirandet kostar mer och mer för varje år är Margaretha Jonsson, vid Osbecksgymnasiet i Laholm, som varit lärare i 38 år.

– Jag vet att det finns de som till och med tar lån för att finansiera avslutningen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista