Halland

Vårdköer hotar sköterskors semester

Många sjuksköterskor riskerar att inte få den sammanhängande semester man sett fram emot. När det nya avtalet för sjuksystrarna nu är klart måste nämligen de vårdköer som växt under strejken betas av.

Ordföranden för vårdförbundet i Halland, Gunnel Persson, räknar med att det kan bli en extra besvärlig sommarperiod i år:

– Vi får tydliga signaler på att det råder brist på semestervikarier, säger hon till SR Halland.

vårdförbundet har fått signaler om att medlemmar blivit erbjudna extra betalt om dom avstår sin semester, erbjudanden som Gunnel Persson tycker är otillräckliga, men hon betonar att det är den enskilde själv som får ta ställning.

För de medlemmar som redan fått sin semester skriftligen beviljad är det något lugnare, men arbetsgivaren har ändå rätt att beordra den anställde att avbryta semestern i ett läge när man börjat sin ledighet,

– Vi säger bestämt nej till beordring av personal, det kan bara godkännas när alla andra möjligheter är uttömda, säger Gunnel Persson.

Enligt henne krävs då ”synnerliga skäl”, och dit räknar hon inte den nuvarande situationen, eftersom bristen på vikarier varit känd sen tidigare.

Det som enligt henne kan lösa situationen är helt enkelt att sjukvårdshuvudmannen presenterar erbjudanden om rejäl ekonomisk ersättning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista