Falkenberg

Facket följer brandman till jobbet

Konflikten mellan arbetsgivare och fack när det gäller brandförmannen Jerry Karlsson i Falkenberg trappas upp. Kommunal i Halland vidtar nu en åtgärd som de aldrig gjort tidigare.

Jerry Karlsson kommer på lördag eftermiddag att återgå till arbetet mot arbetsgivarens vilja. Kommunal har med stöd av lagen lagt ett tolkningsföreträde och återinsätter honom i arbete.

Falkenbergs kommunledning har stängt av Jerry Karlsson från arbetsplatsen på räddningstjänsten med full lön. Motiveringen är att det finns samarbetsproblem mellan honom och arbetsledningen.

Jerry Karlsson har som arbetsledare och skyddsombud offentligt kritiserar arbetsmiljön och enligt facket Kommunal så hindrar kommunen honom från att utföra sina fackliga uppdrag.

Arbetsgivaren har ju en helt annan uppfattning. Att det inte alls handlar om att man vänder sig mot honom som förtroendeman. Vad säger du om det?

– Jerry har varit klubbordförande tidigare, och är ledamot av klubbstyrelsen idag och skyddsombud. Det är i den egenskapen han har agerat, så det kan inte vara på annat vis än att det är som facklig företrädare, säger Michael Svensson

Därför har Kommunal använt sig av en möjlighet i lagen till tolkningsföreträde som innebär att Jerry Karlsson ska återgå i tjänst till konflikten är löst.

Klockan 17 på lördag eftermiddag kommer Kommunals ombudsman i Halland, Michael Svensson att följa Jerry Karlsson till jobbet.

– Det är bara för att se så att arbetsgivaren inte bryter mot tolkningsföreträdet. De måste ju gå till Arbetsdomstolen om de ska häva det beslutet som vi har tagit, säger Michael Svensson.

Hur ofta har du följt någon till jobbet på det här sättet?

– Nej, det har jag ju aldrig gjort innan. Vi har ju aldrig lagt ett sånt här tolkningsföreträdare heller, där vi återfört en medlem i arbete.

På fredag i nästa vecka träffas facket och arbetsgivaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista