FALKENBERG

Radhuslänga i Falkenberg brann

En radhuslänga i bostadsområdet Hjortsberg i Falkenberg förstördes av en brand på lördagskvällen. Räddningstjänsten fanns kvar till omkring klockan två på natten för eftersläckningsarbete.

Larmet gick strax efter 19 på lördagskvällen. En hel länga av flervåningsradhusen på Ängsstigen brann. 14 lägenheter blev helt förstörda, men ingen person skadades. Däremot stod flera personer helt utan bostad och ägodelar. 28 personer är skrivna på adresserna.

Mats Karlsson Fåglum, insatsledare i Falkenberg säger att man först trodde att det fanns människor kvar i lägenheterna, men efter genomsökning så hittade man ingen.

Har det gått väldigt snabbt?

– Ja, balkongerna som veter mot söder som har träfasad har blivit väldigt, väldigt torra i värmen, och jättelätt antändbara. Mycket målarfärg på det och det går jättefort.

Vet ni hur branden har startat?

– Ja, enligt polisen så har det varit en person som har haft värmeljus på sin terass på marklägenheten och eventuellt glömt de här ljusen. Någonstans i den omgivningen har det börjat brinna.

På söndagen inledde polisen en teknisk undersökning och innan den är klar, vill man inte uttala sig om brandorsaken, mer än att det spekuleras kring ljus.


 

Även grannar fick evakueras

Räddningstjänsten koncentrerade sig under kvällen på att vattenbegjuta intilliggande fastigheter för att hindra från att sprida sig. Enligt en uppgift från räddningstjänsten lyckades man med fem minuters marginal rädda det hus som ligger närmast intill.

De som bor där evakuerades för säkerhets skull. En av dem är Johan Synnén, som stod i området tillsammans med flera andra.

– När jag går ut på balkongen så ser jag hur det brinner, och ett stort moln av rök. De stod och skrek på mig att jag skulle komma ner, säger Johan Synnén.

Hur känner du nu?

– Det är hemskt. 14 lägenheter är poff väck. Det kunde bara blåst lite fel så kunde också mitt hus ha brunnit ner. Alla är jättechockade och jätteledsna.

God hjälp av allmänheten

På husets framsida visar fasaden mycket lite av den kraftiga branden. Branden började på baksidan, och där är husets träfasad helt borta, och lägenheterna helt utbrända.

– Människorna som bor här har ju säkert haft sina fönster och balkongdörrar öppna för att vädra ut värmen från dagen, när det börjar kyla på på eftermiddagen. Det har gjort att röken gått in i lägenheterna och sen fått antändning där, säger insatsledare Mats Karlsson Fåglum.

– Normalt sett har vi brand i en lägenhet. Här kom vi fram, och det brann i samtliga 14 lägenheter. Det är vi inte riktigt dimensionerade för i första skedet. Men, tack vare hjälp från allmänheten, snabb slangdragning, få bort staket, privatpersoner som håller till och med i slangar på baksidan. Det har hjälpt jättemycket och det är jag tacksam för, Mats Karlsson Fåglum.

Ett kriscentrum har upprättats i intilliggande Hjortsbergsskolan för människor som blivit hemlösa eller på annat sätt drabbats av branden.

En del bor hos anhöriga, och annars har kommunens sociala jour har till uppgift att se till att folk har någonstans att bo. Bostadsbolaget FABO kommer sen att hjälpa de som behöver att hitta tillfälliga boenden.

– Folk är upprörda och chockade. Det är ett stort trauma att ens hem brunnit upp, säger Tina Harrysson, brandingenjör som ingår i Falkenbergs kommuns POSOM-grupp för kriser.

Hade de fått några saker med sig?

– Nej, min uppfattning är att många inte har någonting med sig. Man pratar om bilnycklar, som fortfarande finns kvar i lägenheten, och de problem som det ställer till med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista