Halland

Ja till halländskt förslag

Ett nytt, tydligare och vassare hälso- och sjukvårdspolitiskt program till nästa val. I går ställde sig vänsterpartiets kongress bakom det halländska förslaget.

Partistyrelsen hade yrkat avslag på den halländska motionen, men den gick igenom med klar majoritet.

– Kongressen ville poängtera att det är väldigt viktigt att utveckla en bra sjukvårdspolitik. Det är viktigt att vänsterpartiet inte bara säger nej till konkurrensutsättning till vårdval och privatiseringar utan att vi också föreslår vad vi vill göra istället, säger Stina Hallberg, vänsterpartist från Falkenberg och delegationsledare för det halländska partidistriktet.

Efter att även ett distrikt i Stockholm fört fram ett liknande förslag som det halländska distriktet och politiker från vänsterpartiet i sju landsting, i en skrivelse till partistyrelsen ställt sig bakom förslaget, ska nu ett nytt politiskt sjukvårdsprogram tas fram i god tid innan nästa val.

Utan att vilja föregripa vad programmet ska innehålla tycker Stina Hallberg att man där bland annat ska trycka på att det behövs fler händer i vården och att de anställda bör få mer att säga till om hur skattepengarna ska kunna användas mer effektivt.

I och med införandet av vårdvalet ser hon också på sikt en risk för mer privatisering och ökad orättvisa inom vården där redan vissa privata vårdcentraler blivit lönsamma medan andra i socialt utsatta stadsdelar har det svårt att få ekonomin att gå ihop, vilket Stina Hallberg är kritisk till.

– Vårdvalet lägger ansvaret på patienten att vara medveten att välja sin egen vård, att orka ta för sig och att orka ta in information och det är inte alla som gör det när de är sjuka utan vill att någon hjälper och lotsar en i sjukvården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".