Halland

Tiffany stolt pilgrimsmamma

Så en glad nyhet från fågelvärlden En av naturvårdsföreningens Projekt Pilgrimsfalks speciella skyddslingar, honan Tiffany, har fått ungar.

Tiffany är en av de i dag omkring 10 pilgrimsmödrar som lyckats häcka på hemliga platser i Halland i år.

Under den gångna helgen har Projekt Pilgrimsfalk varit runt och ringmärkt dom ungar som fötts i länet i vår.

Lars Nilsson, projektledare, berättar om Tiffanys tuffa bakgrund:

– År 2003 plockade jag in en svag unge som vi inte trodde skulle överleva och placerade henne hos ”fosterföräldrar” i Helsingborg. Och att nu, fem år senare, få ringmärka hennes ungar känns litet speciellt.

Ttiffany som den femåriga honan döpts till var den första pilgrimsfalken som har lyckats fortplanta sig med hjälp av fosterföräldrar, ett syskonpar som bosatt sig i en silo i Helsingborgs hamn. Paret lurades först att ruva på färgade hönsägg innan Tiffany placerades i boet.

I fjol födde Tiffany tre ungar men i år fanns bara en unge, en liten hona .

– Man hittar tyvärr många rötägg som förstörts av miljögifter som flamskyddsmedel, säger projektchefen för Pilgrimsfalk, Peter Lindberg, som också är miljöforskare vid Göteborgs Universitet där provtagningar på rovfåglar som pilgrimsfalken ingår som en viktig del i att kartlägga gifter i miljön.

– Just pilgrimsfalkarna är väldigt känslig för miljögifter och kan användas som en indikator, en tidig varning om att något håller på att hända i miljön, säger Peter Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista