Halland

Friande dom för tunnelchefer

De tidigare projektcheferna hos Banverket och Skanska-Vinci frias från åtalet för miljöbrott efter ett utsläpp i Lyabäcken på Hallandsåsen 2003.

Enligt domen i Helsingborgs tingsrätt ska varken Banverket eller Skanska-Vinci betala någon företagsbot för utsläppet. Åtalet ogillas därmed helt.

Det var i samband med provborrningar i juli 2003 som bäcken förorenades av cement och bentonitlera så att både fiskar och kräftdjur dödades.

De ansvariga projektcheferna, Christer Möller hos Banverket och Stig Eriksson hos Skanska-Vinci, åtalades för vållande av miljöstörning. Åklagaren Ingvar Wennersten krävde också Skanska-Vinci och Banverket på företagsbot på hela tre miljoner kronor vardera.

Men de åtalade har hela tiden nekat till brott och hävdar att sambandet mellan föroreningen och borrningarna inte alls är klarlagt. Ett alternativ är att föroreningarna i stället medvetet spritts i bäcken som ett sabotage.

Tingsrätten slår fast att föroreningarna kom från borrhålet vid Lyabäcken och att det inte finns någon anledning att misstänka sabotage. Men enligt rätten har åklagaren inte kunnat visa att någon av projektcheferna har varit oaktsam och därför ogillas åtalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista