Halmstad

Projekt ska hjälpa flyktingar integreras

Unga nyanlända flyktingar ska med hjälp av ett nytt projekt integreras i det svenska samhället. För att kunna genomföra projektet tar Halmstad kommun hjälp av högskolestuderande som ska fungera som faddrar åt dom nyanlända.

Det här är ett bra sätt att mota bort fördomar säger Hedvig Essunger, barn- och ungdoms introduktionshandläggare i Halmstad. 

– Det finns fördomar både bland invandrarungdomar mot svenskar och vice versa. Så det här är ju verkligen att bryta ner murarna och att umgås över gränserna.

Syftet är att utöka sitt sociala kontaktnät, språkträning givetvis och att utbyta kulturella preferenser. Båda grupperna ska dra nytta av projektet

Det är studenter som läser sociologi och social utveckling på högskolan i Halmstad som ska fungera som faddrar åt nyanlända flyktingar mellan 14 och 20 år.

Med hjälp av ekonomiska medel från kommunen ska studenterna se till att de nyanlända får en meningsfull fritid där de framförallt får möjligheten att lära sig svenska.

Parallellt med det här projektet pågår ett liknande projekt som är riktat till nyanlända yngre barn från 6 år och uppåt ute på Andersberg. 

– De här barnen får en meningsfull fritid och de kommer in i det svenska samhället. Det innebär också språklig utveckling och man märker att det finns ett behov, säger Marcus Gäck, samordnare för nyanlända i Halmstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista