Djurskyddskontroller ska skötas av länsstyrelsen

Djurskyddskontrollerna som idag är kommunernas ansvar kommer från årsskiftet att tas över av länsstyrelserna. Det har riksdagen beslutat.

Madeleine Beckman, som är biträdande länsveterinär i Halland vet än så länge lite om vad det nya uppdraget kommer att innebära, men säger till P4 Halland att hon är försiktigt optimistisk.

– Vi tycker att det är positivt i grunden, men det är lång väg dit innan vi kommer att utföra det, säger Madeleine Beckman.

Syftet med att länsstyrelsen tar över kontrollerna är att de ska bli mer effektiva och med likvärdiga i hela landet.

I dag tar kommunerna ut olika stora avgifter för att utföra kontrollerna och vissa kommuner tar inte ut några avgifter alls.

När länsstyrelserna tar över kontrollerna kommer de att bli avgiftsfria i hela landet. Först om första kontrollen visar på brister kan det bli tal om avgifter.

Tanken är också att djurskyddskontollerna ska kunna samordnas med andra kontroller som länsstyrelsen utför. Länsstyrelsen kontrollerar idag stallar och andra byggnader för djurhållning.

Madeleine Beckman ser vinsterna med samordning och att det blir likvärdiga kontroller i hela landet, men är tveksam till att pengarna kommer att räcka till den utökade verksamheten.

– 119 miljoner har ju staten avsatt till den här verksamheten, men fördelningen mellan länen är ju inte klar än. Om man tittar på den fördelningsmodell, som brukar användas så har ju länsstyrelsen här framfört att då blir det nog lite, lite pengar till verksamheten. Det är bara att hoppas att vi och resurserna räcker till, säger Madeleine Beckman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista