Problemen upptäcktes efter den årliga översynen.

Ringhals två står still

Reaktor nummer två på Ringhals kärnkraftverk står still sedan drygt två veckor på grund av säkerhetsproblem i ett kylsystem. Kärnkraftsinspektionen, SKI, har informerats.

En reaktor på Ringhals kärnkraftverk har haft problem med två av pumparna i ett av kärnkraftverkets kylsystem, och reaktorn står nu stilla.

– Det var när kärnkraftverket skulle startas igen efter den årliga översynen av kärnkraftverket som problemen upptäcktes, säger Gösta Larsen, informationschef på Ringhals, som ser allvarligt på felet.

– Det är två av pumparna i det som kallas för hjälpmatarvattensystemet som pumpar in vatten i reaktorn som inte har haft den kapacitet som man trott. Det här upptäcktes när man mätte flödet från pumparna, när reaktorn stängdes av för en årlig genomgång i början av maj. Och det här är ett fel som kan ha funnits i flera år, säger Gösta Larsen.

Anders Bredfell, pressansvarig på Statens kärnkraftsinspektion säger att ett avsteg från säkerhetsredovidningen ser man alltid allvarligt på. Kärnkraftsinspektionen vill dock ännu inte göra en bedömning av hur allvarligt felet är. Man väntar på att få in provningsprotokoll från Ringhals. 

Det är ett system som ska pumpa in vatten om man skulle få ett brott på de rör som driver turbinanläggningarna. Då tappar man kyleffekt, och då ska man pumpa in mer vatten.

Havet kyler ångan från turbinerna. Vattnet i sin tur kyler reaktorsystemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".