Halland

Rekordökning av antalet rattfulla

Antalet personer som åker fast för rattfylla har ökat stort i Halland. Under första kvartalet i år anmäldes 170 fall. En ökning med nästan 60 procent jämfört med samma period förra året.

En förklaring kan vara att polisen har lagt ner mer arbete på att avslöja rattfyllerister, men Christer Helgesson på trafikpolisen i Halland tror inte att det är enda förklaringen.

– Rent personligt trot jag att folk struntar mer i de bestämmelser som gäller i trafiken, säger han.

Tidigare under tjugohundratalet anmäldes i snitt under 100 fall det första kvartalet. Alltså 70 fler rattfyllor upptäckta i år.

För att komma åt fler rattfyllerister öppnade trafikpolisen i Halland redan i vintras en telefonsvarare där tips tas emot om personer som misstänks köra onyktra. Enligt Christer Helgesson har det varit ett bra sätt att arbeta på, men han tror att det krävs fler metoder för att få ner antalet rattfyllor.

– Ett sätt som jag tror på skulle ha inverkan är att polisen skulle ha större befogenheter när det gäller att beslagta fordonet, säger Christer Helgesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".