Halland

Många luras av gatuförsäljare

Allt fler konsumenter känner sig lurade av kanvasförsäljare. Alltså säljare som står ute på gator och i mataffärer.

Problemen uppstår när konsumenten tror sig kunna eller får information om att dom kan ångra ett köp i efterhand. Men det är oftast för sent att ångra ett köp när man väl har skrivit på.

Och det här är något som många missar. Det säger Fredrik Maxe, konsumentinformatör i Halmstad.

– Man hamnar i en svår situation eftersom man tror sig ha rätt till ångerrätt trots att man inte har det.

Kanvasförsäljning alltså försäljning av olika prylar- och abonnemang via gatuförsäljare är en växande verksamhet som medför en del problem. Det har man på konsument Halmstad märkt av.

Den senaste tiden har samtalen om kanvasförsäljning ökat och då har det främst handlat om att kunden ångrat ett köp som inte gått att häva.

Många som nappat på kanvassäljarnas erbjudande har fått uppfattningen att det skulle vara möjligt att ångra sig. Men dom har inte lagen på sin sida.

Det räcker nämligen inte med att försäljaren lovar dig ångerrätt utan du måste ha skriftligt på det. Därför uppmanar Fredrik Maxe alla att först läsa avtalen innan man skriver på.

– Stressa inte fram ett köp utan ta dig tid och läs avtalet på plats eller be att få en kopia på avtalet hem och skriv inte under det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".