Halland

Tredubbling av våldtäkter

I Halland har antalet anmälda våldtäkter nästan tredubblats på 10 år. Förra året anmäldes 99 våldtäkter i Halland fördelade över länet. Det enligt siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Flest våldtäkter anmäldes i Halmstad, 38 stycken och lägst antal i Laholm, 3. Näst flest anmälningar gjordes i Kungsbacka, 22 stycken. I Varbegs kommun anmäldes 16, i Falkenberg, 11, och i Hylte 4.

Inger Ohlsson som utreder sexualbrott på Hallandspolisen säger att fler numera vågar anmäla våldtäkt. Enligt henne är en stor del av anledningen att det pratas och skrivs med om våldtäkter i media.

En annan sak som spelar in i antalet ökade anmälningar är förändringen i lagen som innebär att sex med minderåriga rubriceras som våldtäkt, även om inte våld använts.

Lagändringen infördes 2005 och i samband med det ökade också våldtäktsanmälningarna som kraftigast i Halland.

I landet som helhet så har de anmälda våldtäkterna fördubblats under en tioårsperiod, till drygt tre och ett halvt tusen förra året.

Enligt Brå är det framförallt våldtäkter där förövaren och offret inte står varandra nära som ökar.

Däremot har antalet överfallsvåldtäkter minskat. Också anmälda våldtäkter inom förhållanden har minskat.

Samtidigt som det är färre som utsätts för våld eller skadas i samband med våldtäkten, är det fler som söker vård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".