Halland

Samverkan minskar brott

Med en färsk utvärdering av grannsamverkan mot brott hoppas länsförsäkringar att det sättet att arbeta ska få ett uppsving. Enligt utvärderingen som gjorts i Storbritannien och USA så minskar brottsligheten med i genomsnitt 26 procent i de områden där grannar samarbetar mot brott.

Grannsamverkan är ett koncept som är hämtat från USA från början och därför tycker Johanna Stakeberg att man kan använda utvärderingens resultat även här.

Hon får ofta frågan om grannsamverkan verkligen har någon effekt å tycker att utvärderingen ger ett bra svar. Enligt den kan grannar som går samman förebygga ett av fyra inbrott.

De två senaste åren har grannar startat samverkan mot brott på ett 25-tal orter i Halland. En del som startat innan har somnat in och de skulle Johanna Stakeberg nu skaka nytt liv i. Hon har hört flera personer berätta om positiva följder av grannsamverkan.

– Jag hör ofta personer som kommer tillbaka till mig och berättar om hur grannsamverkan har ökat kontakterna med grannarna och att de bryr sig om mer än bara sitt eget, säger Johanna Stakeberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".