Halland

Psykiatrikostnader låga men ökar

Landstingets kostnader för psykiatrin i Halland ökar näst mest i hela landet. 2006 till 2007 ökade kostnaderna med 12 procent  - men fortfarande satsar Halland minst pengar på den psykiatriska vården i landet.

Den största kostnadsökningen står rättspsykiatrin för. Fler personer har blivit dömda till rättspsykiatrisk vård och vårdtiderna har blivit längre.

Men ökningen beror också på de satsningar som gjorts de senaste åren, bland annat på fyra nya vårdplatser i Varberg, förbättrad tillgänglighet inom barnpsykiatrin och i år har man satt igång en satsning på spetskomp inom neuropsykiatrin och att förbättra omhändertagandet av patienter med beroende.

Men Anette Falkenroth tror att ytterligare en anledning spelar in i det faktum att kostnaderna för psykiatrin har ökat.

– Jag tror att folks inställning till att söka till psykiatri har ändrats en hel del, vi har en större acceptans bland befolkningen att ta kontakt med oss. Dessutom så är det mer människor som mår ”dåligt”. Det är något man pratar om idag på ett helt annat sätt än för fem, tio år sedan, säger Anette Falkenroth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".