Halland

Omorganisation ska korta vårdköer

Enligt ett förslag som lämnats till styrelsen för Länssjukhuset i Halmstad, ska man genomföra en stor omorganisation på Länssjukhuset, med flera sammanslagningar av kliniker i Halland som följd.

Omorganisationen ska leda till ett ökat samarbete mellan klinikerna och man räknar även med kortare vårdköer, säger sjukhuschefen Anders Dybjer som ligger bakom förslaget.

– Målet är att länssjukhuset ska kunna bli ännu mer kraftfullt i att kunna nå upp till de mål som finns om tillgänglighet, ekonomi, balans och fortsatt hög kvalitet och framförallt utveckling av att kunna utföra mer vård mer effektivt.

Ett viktigt uppdrag, som sjukvården i Halland inte uppfyller idag, är vårdgarantin, det vill säga att alla patienter som har olika vårdbehov, ska få vård inom en utsatt tid.

Man hoppas därför genom omorganisationen, kunna korta ner vårdköerna för patienterna.

Sjutton kliniker vid länssjukhuset ska enligt förslaget bli fem verksamhetsområden som ska samutnyttja resurserna och förhoppningsvis frigöra mer vård åt hallänningarna. Bland annat skjuter man över fler vårdplatser till medicinkliniken från ortopedi och kirurgikliniken.

Enkelt förklarat går förslaget ut på att man med de resurser och personal man har idag, måste utföra mer vård.    

– Bekymret den senaste tiden har varit att trots att antalet anställda har ökat så utförs det egentligen inte mer vård. Det innebär att vi har starkt fokus på att öka vår produktivitet, säger Anders Dybjer.

På torsdag tas beslutet om en omorganisation av länssjukhuset eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".