Halland

Bolmenbygden blir stor turistmagnet

Bolmenbygden ska göras till en stor turistmagnet i södra Sverige. Det är iallafall tanken med att fyra kommuner går samman över länsgränserna för att göra Bolmenbygden mer attraktiv att besöka, bo och verka i.

I dag gick startskottet för satsningen när det särskilda Bolmenrummet på turistbyrån i Ljungby invigdes.

Per Borg som är Hyltes kommunchef tror på satsningen.

– Jag tycker det är en jättebra satsning. Att man agerar ungefär som turisterna gör för en turist struntar ju fullständigt i var gränserna går, alltså om man är i den ena eller andra kommunen. Här tittar man på stråken istället.

Hylte har satsat 25 000 kronor på att delfinansiera halvtidstjänst ska bemanna Bolmenrummet. Bakom satsningen står de fyra kommunerna Ljungby, Hylte, Värnamo och Gislaved.

Det handlar först om att locka fler besökare till sjön Bolmen och dess omgivningar genom riktad marknadsföring och insatser för landsbygdsutveckling. Tidigare har mycket av reklamen för bygden skötts av ideella krafter, och det är det arbetet som man nu ska bygga vidare på.

En ansökan om att komma med i EU:s landsbygdsprogram med start i höst kommer att lämnas in och tanken är att söka finansiering för 2,5 tjänster. Det programmet ska förutom att locka besökare till Bolmenbygden också rikta sig till boende och möjliga inflyttare.

Via det EU-projekt kring internationellt småskaligt turistföretagande som Hylte kommun sen tidigare är delaktig i hoppas man få internationella erfarenheter till arbetet för Bolmenbygden.

– Det är något som vi som har jobbat med turismen runt Bolmen har velat ha i många, många år. Men vi har aldrig haft riktig kraft att genomföra det själva, säger Unnarydsföretagaren Vicky Ekwall som driver Tiraholms fisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".