Halmstad

Alliansen vann omröstning om budget

Det blev ingen fällning av den borgerliga alliansens budget i fullmäktige på tisdagskvällen. Tvärt om blev det rättning i ledet när det väl var dags för omröstning. Så nu blir det: Ingen skattehöjning, vårdnadsbidrag och minskat anslag till kommunal arbetsmarknadsutbildning.

Kommunstyrelsens ordförande, moderaten Carl Fredrik Graf var nöjd efter omröstningen.

– Vinsten är att Halmstadbornas privatekonomi inte skadas genom en skattehöjning. Vinsten är också att vi nu kan fortsätta det arbete vi har gjort med de övergripande målen, de konkreta målen och de verksamhetsplaner som nu ska göras ute i nämnderna. Och nu kommer det att finnas en linje i det här arbetet och vi får en fortsatt stabilitet i det här och det tror jag är till gagn både för kommunen och för Halmstadsborna.

Tydlig borgerlig profil
Det är en budget med tydligt borgerlig profil som ska styra Halmstad kommun under nästa år. Riktigt vilka praktiska följder det blir kan man inte säga förrän de olika nämnderna inrättat sig efter de ramar som fullmäktige i går slog fast efter drygt tio timmars debatt.

En debatt där socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet talade om behovet av en skattehöjning, 72 öre var förslaget, för att få mer pengar till bland annat skola och kompetensutveckling.

Just barn och utbildning var en punkt som orsakade längst debatt, liksom näringsliv och arbetsmarknad, där också man också anande mest upprördhet från socialdemokraterna över minskade arbetsmarknadsutbildningar.

En röst mer
Men med röstsiffrorna 38 ja och 33 nej antogs den borgerliga alliansens budget. Det var med en röst mer än man trott, för när det väl kom till omröstning gick sverigedemokraten Gunnar Malmström mot sina tidigare uttalanden och röstade med alliansen.

Socialdemokraten Ingegerd Sahlström ser en risk för den nya budgetens hållbarhet.

– Som jag sa i början på den här dagen så tycker jag att alliansens budget är svag därför att de inte har tagit höjd för inflationen. Och det här kommer att slå hårt på en del av nämnderna, till exempel tekniska nämnden som köper väldigt mycket tjänster, då kommer man att tära på det ramkapital man har och då är jag inte säker på att trots att de vill göra mycket kan göra det de säger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".