Halland

Halländska män mest fysiskt aktiva

De halländska männen är mest fysiskt aktiva i landet, samtidigt som de toppar listan när det gäller riskabla alkoholvanor.

Det går bland annat att utläsa, när Folkhälsoinstitutet för första gången presenterar resultaten från en undersökning av folks levnadsvanor i samtliga län och regioner.

Enligt den jämförande enkäten dricker alltså de halländska männen mest i landet. Något som en Varbergsbo kommenterar så här.

– Jag är inte för at fyllna till utan dricker för att det är skönt med en kall öl eller en cider. Jag försöker leva sunt med mat och dricka.

Att levnadsvanorna har stor betydelse för om man drabbas av ohälsa är alltfler idag medvetna om och överlag lever hallänningen klokt i jämförelse med andra län och regioner. Det kan tyda på att landstinget och vården här var tidigt ute med att försöka förbättra folks levnadsvanor.

Medan den halländska mannen är mest fysiskt aktiv i landet kommer de halländska kvinnorna på fjärde plats. När det gäller rökningen finns den halländske mannen bland dem som röker minst medan halländskorna däremot hamnar över riksgenomsnittet.

Och även om kvinnorna, inte bara i Halland, har klart bättre matvanor med mycket frukt och grönt, kommer de på tredje plats när det gäller riskabla alkoholvanor. Något som Ingrid Lennartsson, folkhälsoutvecklare inom primärvården i Varberg misstänker att det har att göra med att ändrade alkoholvanor i stort.

– Svensken har kanske fått en annan dryckeskultur, man dricker på ett annat sätt. Det är mer legitimt att ta ett glas vin idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".