Hylte

Hyltes elever är dyra med sämre kunskaper

Eleverna i Hylte kostar mest och presterar minst. Det visar en stor jämförelse som Sveriges kommuner och Landsting har gjort.

I studien har man bland annat jämfört resultat i de nationella proven, betyg, och kostnader per elev i alla Sveriges 290 kommuner.

Undersökningen visar att Hylte kommun satsar mest pengar i länet per elev och år. I Hylte kostar en elev 10.000 kronor mer per år jämfört med Falkenberg

Men de resultat som eleverna presterar motsvarar inte de ekonomiska resurser som satsas.

Halmstad och Kungsbacka är de som har störst andel elever som klarar målen i samtliga ämnen i nionde klass.

Halmstad och Kungsbacka är också de som är bäst i Halland när det gäller gymnasiebehörighet. Där hittar vi Hylte och Laholm i botten på listan.

När det gäller nionde årets ämnesprov som görs i matte engelska och svenska, så är det  kunskaperna i matte som överlag är låga i länet. Av Hallands sex kommuner är det bara i Kungsbacka som fler än 90 procent av eleverna som klarar minst godkänt. Resten ligger runt 85 procent.

När det gäller engelska däremot, når alla kommunerna över 90-procentsgränsen. Och här är det Hylte som visar bäst resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".