Hylte

Ingen skola läggs ner

Ingen skola läggs ner i Hylte kommun, och lärartätheten kommer att ligga kvar på samma nivå. Det beslutade kommunfullmäktige på onsdag kväll.

Några argumenterade under fullmäktigemötet för att lägga ner skolan i Rydöbruk.

– Ska vi långsiktigt upprätthålla kvalitén på skolarbetet i Hylte kommun, så kan vi inte bara hålla på att lägga pengar, för mycket, på lokaler, sade Lennart Olsson, centerpartistiskt kommunråd.

Men kommunstyrelsens förslag om att inte lägga ner någon skola nästa budgetår gick igenom med röstsiffrorna 26 - 17. Sparbetinget för barn- och ungdomsnämnden blir bara två miljoner kronor. För några veckor sedan var den summan nära sju miljoner kronor, men kommunfullmäktige säger nej till att dra ner på lärartätheten i kommunen.

Det kommer att helt bakbinda nämndens möjligheter att förändra och anpassa verksamheten hävdade kritikerna.

Socialdemokraternas Micael Arnström gick så långt som att gå med på en ordentlig konsekvensutredning av förslaget, men han ser inga ekonomiska till att minska antalet lärare.

– Hylte kommun har ingen dyr barn- och ungdomsverksamhet eller skolverksamhet. Vi ligger ungefär mitt i per elev då det gäller lärarkostnader, lokalkostnader och skolmaterialkostnader. Men en sak ligger vi mycket högt på jämfört med andra kommuner, kosten. Men frågan är om man ska spara på lärare för att kosten är dyr, sade Micael Arnström.

Kommunfullmäktige beslutade också på onsdagen, som väntat att avveckla äldreboendet i Unnaryd. Beslutet innebär att äldreboendet ska avslutas, så fort det är möjligt vilket i praktiken innebär ungefär ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".