Laholm

Vindkraftsparken i Oxhult överklagad

Frågorna var många och missnöjet mot Laholms kommunalpolitiker var stort när frågan om vindkraften i Hishult kom upp på onsdagens kommunfullmäktige.

Ännu mer kritik framfördes när det meddelades att återremitteringen av vindkraftsplanen i Kåphult, inte innebär något stopp av det redan påbörjade bygget av vindkraftsparken i Oxhult.

Gunilla Waldeman som bor i Dansbygget utanför Hishult har tagit till rättsliga åtgärder mot bygget.

– Jag har överklagat det här till miljödomstolen eftersom jag anser att det inte har gått rätt till.

Vindkraftsparken i Oxhult är planerad att byggas i formen av en hästsko med Gunilla Waldemans gård i mitten. Detta är en av de omständigheter som hon protesterar mot.

– Enligt Arise egna uträkningar föreslår de att vi ska få 34 minuter mer skugga än vad som är tillåtet. Om inte jag får bort där här blir det inte roligt. Det är ingen som vill köpa en sådan fastighet som vi har, där det är så mycket oväsen,

Vidare säger Gunilla Waldeman att vindkraftsföretaget Billyvind, räknat ut att Arise Windpowers beräkningar av ljudnivån på sina vindkraftverk, inte stämmer med verkligheten.

– Om de inte får skriftliga order på att skruva ner verken kommer vi att få högre ljud än vad Boverkets regler säger, så det känns väldigt jobbigt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".