Varberg

SKI godkänner Ringhals utredningar

Statens kärnkraftsinspektion, SKI, gav på torsdagen klartecken till Ringhals för att starta reaktor två, som stoppades i början av maj på grund av ett säkerhetsproblem. Men reaktorn får bara drivas vid maximalt 90 procent av effekten.

Anledningen till stoppet var att två pumpar i ett stödkylsystem inte gav det flöde som det skulle. Det har också kommit fram att Ringhals har använt en provningsmetod som inte har fungerat fullt ut. Hur länge är inte klart.

Leif Karlsson som är chef för enheten för inspektion på SKI säger att det allvarliga är framförallt att felet kan ha funnits under så lång tid. Att Ringhals inte upptäckt ett fel i sin procprocedur.

– Just det här systemet har fullt ut inte kunnat fullgöra sin uppgift. Det har funnits andra säkerhetsfunktioner som kunnat kyla härden, men inte det här systemet, säger Leif Karlsson.

SKI kräver nu att Ringhals redovisar en systematisk genomgång av alla prov av säkerhetssystem.

Ringhals måste också utreda varför de inte upptäckt felet tidigare.

Ringhals har nu gjort om provproceduren, men grundproblemet att pumparna ger för lite flöde kvarstår. Därför har Ringhals fått sänka effekten, säger Leif Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".