VARBERG

Kommunen undersöker Getterön

Nu ska Varbergs kommun ta ett helhetsgrepp för att ta reda på vilka föroreningar som finns i och intill Getteröns naturreservat, och vilken påverkan de har på miljö och fågellivet. Anledningen är den gamla soptipp som ligger där.

Länstyrelsen har gett kommunen dispens för att göra undersökningar i två veckor.

Maud Enqvist är miljöskyddsinspektör säger att det är en undersökning av en del av Förhammarsviken.

– Det ingår i ett större projekt som handlar om de gamla föroreningar som kan finns i den nordvästra delen.

Stora delar av området kring den gamla soptippen som lades igen på sjuttiotalet är undersökta och man har konstaterat att det finns föroreningar där. Vad de har för påverkan på omgivningen ska man nu utreda vidare.

Bland annat ska prover tas från två dagvattendiken som mynnar i reservatet, liksom på industrimarken. I själva fågelreservatet ska man bland annat ytvattenprover och sedimentprover.

Även biologiskt material, som bottenfauna, växter, fisk och fågel ska samlas in. Syftet är att få en tydligare bild av hur förorenat reservatet egentligen är och de potentiella miljörisker som finns, särskilt för fågellivet.

Att det läcker ut föroreningar vet man sen tidigare, säger miljöinspektör Maud Enqvist.

– Det har gjorts lite undersökningar tidigare år. Framförallt på tungmetaller. I den konstgjorda dammen har man hittat föroreningar, men det är fortfarande väldigt översiktligt undersökt och man har inte letat efter så många ämnen, säger Maud Enqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".