Anmäl alltid blottare

I Halland anmäls varje år cirka 30 fall av blottare runt om i länet. Och nu inleds högsäsong för blottarna.

Inger Olsson som är kriminalkommissarie på polisen i Halland säger att här i länet så är det inte så vanligt med blottare, men när sommaren kommer så kommer också de flesta anmälningarna in til polisen.

Att blotta sig för andra är ett allvarligt brott i sig, säger Inger Olsson. Men det finns fler skäl till varför det är viktigt att anmäla en blottare till polisen.

– Det är jätteviktigt att vi får tag på de här blottarna, eftersom forskningen visar att en våldtäkstman startar alltid med att man blottar sig. Det innebär inte att så fort som man ser en blottare så är det en våldtäkstman, men man säger alltid att det är förstadiet till att man kan bli en våldtäktsman, säger Inger Olsson.  

Om man blir utsatt för en blottare så ger Inger Olsson rådet att vända bort blicken, inte tilltala personer, gå därifrån så fort som möjligt, och ringa polisen och ge signalement på personen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".