Frågetecken kring Nidingen

Sedan den femte juni har det inte funnits några uppgifter från fyren Nidingen i SMHIs sjörapporter, och tidigare i år sa man från Sjöfartsverket att om ingen vill ta över fyren så släcks den i sommar.

Att det inte kommit några vinduppgifter från Nidingen sen början av juni ska nog inte ses som en variant på att råttorna lämnar det sjunkande skeppet. 

Förklaringen är att SMHI:s väderstation hakar upp sig på något sätt. Felet ska åtgärdas, men det är oklart hur länge det dröjer.

Däremot arbetar Sjöfartsverket på att göra sig av med de kustfyrar som man anser inte längre behövs för sjöfarten och Nidingen är, som vi tidigare berättat, en av dessa.

Det ska enligt uppgift finnas ett par spekulanter på den moderna fyren. Jon Granstedt på Sjöfartsverket, som sköter avvecklingsförhandlingarna, kan för dagen inte säga vilka det är.

Men att fyren skulle övertas av till exempel någon som är stadd vid kassa, och angelägen om ett annorlunda sommarställe, håller han för mindre troligt.

– Nidingen är både statens byggnadsminne och omfattas av nationalarvsöverenskommelsen som finns, dessutom så finns fyren på en fastighet som tillhör fastighetsverket, så de har också något att säga till om.

Vem skulle du helst se tog över ansvaret för fyren ifrån sjöfartsverket?

– I första hand vänder vi oss till andra statliga myndigheter om det är möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".