Priset upp för griskött

Priset på griskött stiger i takt med att grillkvällarna blir fler på sommaren. Under värmeböljan för en tid sedan ökade priserna kraftigt i Tyskland vilket gynnar hela den europeiska grisköttsmarknaden.

Varma kvällar, som får oss att tända grillarna, ökar försäljningen av griskött, men det finns oxå ett minus för svinproducenten. I sommarhettan växer nämligen grisarna sämre.

– Det gör ju i sin tur att utbudet på grisar blir lite lägre och då stiger priserna också av den anledningen, säger Lars Gunnar Lannhard, redaktör för Grisportalen på Internet.

Svinproduktionen i Europa har det senaste året pressats av dålig lönsamhet och grisproduktionen har minskat men nu vänder det uppåt igen.

Slakterierna runt om i Europa betalar bättre och bättre för grisköttet och sommarvärmen ökar efterfrågan och det kan till och med bli brist på griskött.

– Det är de som spår väldigt höga priser. Engelsmännen pratar om att det kommer gå upp till 2 pund per kilo i höst.

Det är 24 kronor per kilo. I Sverige kostar det nu runt 15 kronor. Är det dags för de svenska grisproducenterna att satsa igen?

– Ja, det tycker jag. Nu ska man sätta in grisar i stallarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".