Halmstad

Konkurrens om skolmat

Svenskt näringsliv i Halmstad vill öppna dörrarna för privata företag att konkurrera med kommunen när det kommer till skolmaten. Enligt en rapport som Svenskt Näringsliv tagit fram så kan pris och kvalitet bli bättre om man lägger skolmaten på entreprenad.

– Genom den här typen av rapport vill vi att fler entreprenörer ska kunna vara med att räkna på skolmaten för att kanske få fram en annan kostnad och ett annat innehåll på mat, säger Mikael Kulanko, regionschef för Svenskt näringsliv i Halmstad.

Varje år rankar Svenskt Näringsliv svenska kommuners villkor för företagande och i år hamnade Halmstad kommun på en 47:e plats.

Det är tredje året i rad som Halmstad kommun klättrar på rankningslistan och Svenskt Näringsliv i Halmstad vill klättra ännu högre genom att lägga skolmaten på entreprenad.

Chanserna för detta ser redan nu goda ut eftersom att det finns krögare som kan tänka sig att konkurrera med kommunen.

Kenneth Andersson ägare till restaurangen Lilla Helfwetet i Halmstad är en av dom, men har idag inga förutsättningar att tillverka skolmat.

– Vi skulle i så fall vara tvungna att hitta en annan lokal och ett annat produktionskök. Svårigheten är ju hur upphandlingen ska ske, blir det för byråkratiskt krångligt så tror jag det är många som skippar det för att det blir för jobbigt och för mycket pappersexercis, men blir det en enkelhet i det så är det helt klart intressant.