Varberg

Utländska företag etablerar sig i Varberg

Varberg har blivit en attraktiv stad för utländska företag att öppna nya kontor i. På onsdagen presenterade Marknad Varberg två nyetableringar, som man på sikt hoppas ska ge minst 15 arbetstillfällen.

– Vi hoppas att det är vårt stora engagemang, som gör att företagen känner att de får god hjälp när de ska etablera sig i Varberg, säger Lars-Gunnar Berndtsson, Näringslivschef i Varberg, om vad som lockar företagen till kommunen.

Vad är det för företag som kommer till Varberg?

– Idag är det två stycken nya företag. Dels ett danskt miljökonsultföretag som satsar på Sverige och väljer entrén via Varberg. Sedan har vi ytterligare ett företag som vi presenterar idag, som är ett norskt IT-företag som är på väg att ge sig in på den svenska markanden via Varberg. Det är vi tacksamma för.

Lars-Gunnar Berndtsson säger att det danska företaget ska hjälpa till att sanera mark, så att kommunen kan bygga bostäder och annat på den mark som i vissa fall är förorenad.

Framöver räknar det danska företaget med att skapa 15 arbetstillfällen i Varberg.

Lars-Gunnar Berndtsson förväntar sig att allt fler företag kommer att slå sig ner i Varberg, men några som redan tagit steget är Norska Path AS som är ett IT-företag. Vd:n för Path AS, Tommy Hansen, hade först inriktat sig på Göteborg men hans kollega Maria Metsola fick honom att ändra riktning mot Varberg.

– Jag föreslog för ägaren, eftersom jag bor här att vi skulle titta på Varberg och vi fick jättemycket hjälp av marknad Varberg, säger Maria Metsola.

Vad är det som Varberg har som inte andra städer har?

– Det är en väldigt fin stadskärna och vi har ju fått ett kontor väldigt centralt så att det är lätt med kommunikationer när vi får besök av kunder och medarbetare på kontoret i Oslo.