Varberg

Ny beräkningsmetod för skyddskläder

Konfektionsföretaget Taiga i Varberg, som tillverkar funktionskläder är på god väg att ta fram en unik webbaserad beräkningsmodell för dom som arbetar med skyddskläder i varma miljöer.

I satsningen ingår också att ta fram en ny internationell standard i samarbete med Lunds Tekniska Högskola.

Tidigare har företaget tagit fram en liknande beräkningsmodell för arbetskläder i kyla och i takt med att företaget exporterar alltmer av sina produkter, finns också behov av en liknande modell för varma klimat, säger projektledaren Martin Lindblad.

För att utveckla sin beräkningsmodell har Taiga fått ett forskningsbidrag på närmare 640 000 och man ska bland annat bygga en värmekammare i det klimatlaboratorium som redan finns.

Beräkningen bygger på att man vet vilken isolationsförmåga eller ångmotstånd kläderna har, där Taiga tagit hjälp av Lunds tekniska högskola att ta fram en internationell standard som idag saknas

I Lund finns en så kallad termisk docka som kläs på med olika typer av kläder, där avdunstigheten mäts o dessutom ska testpersoner få arbeta i en klimatkammare, där energiförbrukning, hud- och kroppstemperaturer mäts liksom svettningen.

Resultaten man får fram ska sen jämföras med beräkningarna i webbprogrammet och går allt som det ska, tror Martin Lindblad att den nya standarden för arbetskläder i varma miljöer ska kunna bli verklighet om drygt ett år.