Halland

Krav på längre dykutbildning

Ovanligt många dykare har råkat ut för dödsolyckor i Sverige i sommar. Inom loppet av en månad har tre personer omkommit.

Ingen av dödsolyckorna har skett i Halland, men på dykterminalen i Halmstad ser man allvarligt på statistiken.

– Utbildning är det absolut bästa. Utbildning kostar pengar, men å andra sidan ska man värdera ett liv exempelvis, så det går inte, säger JP Allmark, dykinstruktör i Halmstad.

Konsumentverket håller på med en stor utredning av dykeriföretagen och har bland annat lyft problemet med att många har för dålig luft i tuberna.

Det är bra att branschen granskas säger JP Allmark, men han och många instruktörer i Sverige menar också att ett grundläggande problem är för kort utbildning.

I dag finns det olika nivåer på dykarcertifikaten. Dom två första utgår från den egna säkerheten o först vid den tredje nivån, räddningsdykare, fokuserar man på andra. Vad man ska göra om någon får slut på luft eller råkar ut för olyckor.

Bara en tredjedel av dykarna går idag fortsättnignskurser, uppskattar JP Allmark och han anser att tredjenivån egentligen borde vara ett krav. Särskilt eftersom många tar dykarcertifikat utomlands med god sikt i varmt vatten.

– Många tänker att de bara ska dyka några gånger när de är på semester, men så dyker det upp en situation då någon kompis frågar: Ska du hänga med ut, det är en fantastisk fin kväll, låt oss dyka lite tillsammans. Då är det helt andra förutsättningar som gäller.