Varberg

Mångmiljonkrav för skattefusk

Skatteverket upptaxerar en 48-årig Varbergsbo med över 12 miljoner kronor. Mannen har enligt Skatteverket försökt dölja skattepliktiga inkomster genom att bilda holdingbolag i Holland. Det vill säga ett bolag som äger aktier i andra företag. Skatteverket kräver nu mannen på nästan tio miljoner kronor i utebliven skatt och straffavgift.

Eva Lindeberg Lilja som är vikarierande projektledare för Skatteverkets riksprojekt Holdingbolag, säger att de har sett att utländska holdingbolag som äger svenska fåmansaktiebolag har ökat markant på sista tiden.

– Vi har också sett att de här skatteuppläggen marknadsförs intensivt att både svenska och utländska skattekonsulter.  

Varbergsbon ligger bakom företaget Yellow Register som bland annat uppmärksammats i SVT:s Uppdrag granskning för sina tveksamma säljmetoder. Yellow Register säljer hemsidor till småföretag via telefonförsäljning.

Men nu gäller det skatteplanering, åtminstone enligt Skatteverket. Varbergsbon bildade 2003 och 2004 två nya bolag. Ett svenskt och ett holländskt.

Mannen äger det holländska bolaget och är både vd och styrelseordförande i båda bolagen.

Enkelt förklarat kan man säga att han slussat pengar från Yellow Register via det andra svenska bolaget till det holländska.

Han har sen uppgivit att han lånat pengar från det holländska bolaget. På ett lån från ett utländskt bolag behöver han inte betala skatt.

Och det är den här typen av upplägg som Skatteverket sen 2006 så granskar i sitt projektet. Sen man började har man kartlagt 30 miljarder kronor som på det här sättet har lånats från holdingbolag. Enligt Skatteverket rör det sig ofta i själva verket inte om lån, utan är ett sätt att undvika skatt.