Halland

Semester gnager på relationer

Semestern är inte bara ledighet och möjligheter. Långledighet kan också få par att inse brister i sina förhållanden. Nu under semestermånaderna går många och oroar sig för den gemensamma ledigheten.

Enligt Annika Lindén, familjerådgivare i Falkenbegs kommun är det ingen slump att trycket på familjerådgivningen ökar under hösten när folk har landat efter semestern.

– Jag tror att tiden förstärker det som redan finns. Har man en relation som man trivs med blir tiden i en lång ledighet ett förstärkande av det. Men är man missnöjd och besviken tror jag att tiden ger tillfälle att förstärka det också, tyvärr, säger Annika Lindén, familjerådgivare på Falkenbergs kommun.

Den gemensamma långledigheten kan för vissa par bli en väckarklocka där de tvingas inse saker som de i vardagen kan ignorera. I vardagslivet tar mycket andra saker tid och energi vilket gör att det är lätt att fly ifrån relationsproblemen.

Det är enligt Annika Lindén inte semestern i sig som skapar problemen utan snarare så att problemen blir uppenbara under en långledighet.

Att det är ett ökat tryck på familjerådgivningen under hösten är med andra ord inte så konstigt. Och de par som efter semestern väljer att gå isär har förmodligen funderat i dom banorna länge.

– Den lediga tiden gör ju naturligtvis att det blir svårare att fly undan från det som man har insett.