HALMSTAD

Sverigedemokraterna delar ut propaganda utanför ICA

På söndagen fick kunder på Ica Maxi på flygstaden i Halmstad propaganda från Sverigedemokraterna. Vid entrén delade två män ut en tidning med nidteckningar av muslimer och olika artiklar om invandrare som hot.

– De hade inte tillstånd från oss. Vi har en väldigt tydlig och klar policy. Oavsett parti så säger vi nej till att stå vid vår entré. Självklart, skulle Sverigdemokraterna ha frågat mig eller någon i butiken hade de fått ett tydligt nej. Jag är jättebesviken över detta, säger Tommy Fransson som driver ICA Maxi Flygstaden.

I tidningen som delades ut utanför Maxis entré finns bland annat en teckning på muslimer som river ner de tre kronorna från stadshuset i Stockholm, eftersom tornet ska bli en minaret. Invandrare, framför allt muslimer, utmålas som våldtäktsmän och rånare och tidningen påstår också att svenskar diskrimineras på arbetsmarknaden på grund av invandrare.

En typ av propaganda Tommy Fransson inte vill att hans butik ska förknippas med.

– Jag kommer personligen ta kontakt med Sverigedemokraterna idag och informera om våra regler och berätta att vi är oerhört besvikna på deras agerande.

Det rör sig alltså om Sverigedemokraternas partitidning, SD-kuriren, ett temanummer om invandringen från tidigare i år.

Men åsikterna inom partiet går isär om tidningen borde delas ut och om innehållet är något man ska stå för idag eller inte.

Gunnar Malmström som Gruppledare för Sverigedemokraterna i fullmäktige i Halmstad tar avstånd från både tidningen och utdelningen.

– Jag har inte en aning om att det har delats ut tidningar den här helgen. Jag ser det som ytterst, ytterst tveksamt att lägga ut den här specialen som jag över huvud taget inte har sett.

Martin Kinnunen, som är Sverigedemokraternas pressekreterare centralt tycker däremot att det bara är bra att tidningen sprids. Han håller inte med om att det finns någon ny policy i partiet som skulle göra att temanumret inte är lämpligt att dela ut numera.