Hundar och katter behöver socialt umgänge

Jordbruksverket har stramat upp reglerna för att hålla katt och hund och bland annat måste nu djurens sociala behov tillgodoses. En hund bör till exempel aktiveras några timmar om dagen och får inte bli stående i en rastgård. Länets djurskyddsinspektörer välkomnar de nya reglerna.

– Det har verkligen gett oss nya verktyg att ställa krav på en enskild djurägare så det behövdes, säger Christel Condrup som arbetar i Falkenbergs kommun.

På många punkter har alltså Jordbruksverket skärpt reglerna och i november kommer ytterligare tillägg. Då blir det till exempel förbjudet att hålla hundar i löplina, det får bara ske tillfälligt.

Länets djurskyddsinspektörer har mellan ett och tre hund- och kattärenden i veckan, och Falkenberg är en av kommunerna där den typen av klagomål blivit vanligare.

– Vi har verkligen märkt en stor ökning just gällande hund och katt.

Jordbruksverkets nya regler välkomnas även av den ideella organisationen Djurskyddet. Irene Laigar är ordförande i Norra Halland och de rycker ut och kontrollerar att reglerna följs, senast hos en jakthund på en industritomt i Varberg.

– Vi kom klockan sex en söndag morgon och lämnade klockan 24:00 på natten, då satte vi en sytråd på grinden och den satt kvar 8:30 på måndag morgon. Så i över ett dygn hade ingen varit och besökt hunden med varken mat eller vatten.