Varberg

Sponsorer vill ha damidrott

Varbergs innebandyklubb gör en satsning på att få upp sitt damlag i elitserien. Damlaget har länge spelat i division ett, men åkte ner i division två förra säsongen. Det blev en väckarklocka för styrelsen.

Nu ska man aktivt jobba mot att ha både ett herrlag och ett damlag i elitserien. Ordförande Urban Jonsson tror att man kan ha ett damlag i elitserien.

Men det handlar inte bara om jämställdhet, säger Urban. Sponsorerna efterfrågar damidrott.  

– Genusfrågan är ju uppe hos många sponsorer idag. Speciellt hos lite större företag, så är frågan på agendan hela tiden. Så vi får ju frågan, hur är det med damerna? Så det är viktigt för våra sponsorer också.

– Vi ser det inte som en ren jämställdhetsfråga, utan vi ser att det finns ett kommersiellt värde i det. Damsidan ska kommersiellt klara sig på egna ben, så att säga, säger Urban Jonsson.

Det finns också intresse från spelarhåll. Herrlagets framgångar har också gjort att talanger på tjejsidan hör av sig och vill spela med föreningen.

Den 31 juli kommer föreningen att visa upp sin damsatsning i Varberg. På torget blir det flicklagsmatcher under eftermiddagen och även damlaget kommer att spela.

Marknadsföringen behövs tycker spelarna Angelica Yngesdotter och Elvira Andersson, för intresset från sponsorerna är än så länge betydligt större än det från publiken.

– Vi har nästan ingen publik alls. Det är de närmaste som kommer, mamma, pappa, mormor och morfar. Kanske några killar någon gång som vill se på snygga tjejer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista