Halmstad

Ekologisk mat på Bondens marknad

Honung, marmelad, grönsaker och köttprodukter. Allt ekologiskt. För sjätte året i rad har lokala bönder intagit Slottsbrokajen i Halmstad för att sälja egenproducerade produkter. Bondens egen marknad lockar främst de som medvetet väljer ekologiska produkter.

Det säger en av besökarna som menar att det smakar mer med ekologiskt och efterfrågar därför mer produkter i butikerna också.

– Jag tror att det inte en massa gödsel och sånt på det utan det är naturens gång.

Produkterna som säljs på Bondens marknad måste vara lokalt producerat vilket innebär att de inte får ha transporterats mer än totalt 25 mil. Det är också viktigt att den som står och säljer känner till varans historia och att de strävar efter att minimera transporterna. En som märkt att efterfrågan på egenproducerade produkter ökat är Maria Blixt som producerar och säljer getost på bland annat Bondens egen marknad.

– Jag tror att många vill veta vad maten kommer från, att de får träffa den personen som gör det, att de kommer närmare maten. De senaste två åren tycker jag att efterfrågan har ökat, att folk verkligen söker upp en, säger Maria Blixt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista