Surt i Assman

Vattnet i ån Assman i Simlångsdalen öster om Halmstad blir surare och surare och i nya undersökningar visar det sig att beståndet av laxöring i ån minskar för varje år som går. Halmstad kommun har därför i flera år fått statliga bidrag för att kalka vattnet, men har ännu inte hittat någon markägare som vill upplåta sin mark åt det. Därför har det statliga bidraget gått tillbaka eftersom ingen kalkning inletts.
Men nu tänds nytt hopp för Assman. Idag har en markägare i området kring ån och den närliggande Attavarasjön hört av sig till länssstyrelsens kalkningsansvariga och erbjöd sin mark. Markägaren säger till Sveriges Radio Halland att han som markägare ser vilka effekter försurningen får på sjön och naturlivet och han hoppas att kommunen ska placera ut en kalkdoserare i vattnet på hans mark. Kommunens miljösamordnare Kenneth Sunesson ska under de närmaste dagarna åka ut för att undersöka marken för att se om den passar. Den markägare som tidigare kontaktats har sagt nej till att placera ut en kalkdoserare på sin mark. Ännu ett brev skickas i dagarna iväg med en förfrågan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".