Laholm

Stängd fritidsgård resulterar i skadegörelse

Att sommarstänga fritidsgården i Veinge i Laholms kommun har visat sig vara en dålig idé. När ungdomarna som är vana vid att gå till fritidsgården inte har någonstans att ta vägen, resulterar det istället i skadegörelse och trakasserier på byn.

Det säger Monica Jacobsson som är samordnare på ungdomsgruppen i Laholm.

– Det blir lite skadegörelse, man samlas vid kiosken. Det är också trakasserier av vuxna, säger Monica Jacobsson.

Fritidsgården i Veinge är mycket etablerad och när andra kommundelar har skrikit efter fritidsgård har Veinges vibesgård funnits där hela tiden. Men det gör också att saknaden blir desto större när den stänger. Och förutom att ungdomarna saknar någonstans att vara så är Monica Jacobsson också orolig över att det finns en del narkotika i Veinge och risken att dras i det är större när fritidsgården är stängd. Dessutom drabbas även Veingeborna i övrigt när fritidsgården är stängd.

– Man går inte gärna till kiosken på kvällen och handlar för att man tycker det är obehagligt att det sitter mycket ungdomar där utanför. Och de är inte på något sätt farliga, utan de är jättetrevliga när vi kommer och träffar dem. Men jag kan förstå att vuxna tycker det är obehagligt att gå in i kiosken om det sitter 20 ungdomar utanför och det låter lite grann runt om.

Man har försökt öppna fritidsgården igen när man märkte problemen, men det är svårt när fritidsledarna som känner ungdomarna är på semester. Men nästa sommar vill Monica Jacobsson få till ett upplägg där någon form av fritidsgårdsverksamhet ska vara öppen i kommunen även på sommaren.

– Det är bara att man fördelar semestrar och resurser lite bättre. Det här tycker jag är ett bekymmer i Laholm så länge jag har jobbat. På sommaren går de flesta som jobbar med ungdomar på semester, men alla ungdomar och familjer åker inte i väg på semester och då måste man ju hitta på någonting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista